onsdag 30 november 2011

Dagens Konferensskola. Om anteckningsblock

Tänk er en föreläsningssal. Storleken spelar ingen roll. Det är bord och stolar. Som ett klassrum. På varje plats ligger ett block och en penna. Blocket har ett par linjerade papper och pennan har förmodligen en logotype.
Det är dagens lektions scen. Pay attention. 


En av fördelarna med mitt nya jobb är att jag får städa efter konferenser. Plocka lite skräp, ställa till stolar och kolla folks anteckningar efter (tråkiga? intressanta? spännande?) föreläsningar och informationsmöten. Vi på Kavelmora Ink vill inte vara de som rangordnar gäster men hittills så har snickare haft de bästa, kvarlämnade blocken med klotter (konst?) efter en föreläsning. Maken till kreativa människor har nog sällan skådats.

Så del ett av den här lektionen är alltså: Klottra gärna på blocken som ligger framme. Det gör inget. Och klottra gärna så fint du kan, det blir roligare för konferenskoordinatorn som kommer städa. Fula ord undanbedes.

Men det finns en del två på den här lektionen också. Den är lite allvarligare, men lika viktig. Så pay attention här också, okej?
När du som konferensgäst sitter och "lyssnar" på föreläsaren och känner för att "anteckna" något.  
(Här känner jag att det är läge för en parentes. Det här hände 1998, på hösten. Vi hade åkt från en småländsk folkhögskola till en annan småländsk folkhögskola för att vara med på en konferens med internationella talare. Vi i vår klass satt längst bak. Vår rektor satt på raden bakom oss och sov och jag hamnade bredvid en tjej i min klass. Vi hade fått anteckningsblock och så började vi skriva till varandra. Hon på sitt block och jag på mitt. Eller så skrev vi på samma. Jag minns inte riktigt och jag kan inte fråga heller för hon som vet är på restaurang. Men hursomhelst så skrev vi och den där dagen gick väldigt fort. Och det roligaste av allt var att våra klasskompisar tyckte vi var så otroligt ambitiösa som antecknade så mycket.)
Då är det jättebra om du väljer att faktiskt skriva något och inte bara gör en liten prick på framsidan. Eller fyller i pärmhålen. För hur miljövänlig en konferensanläggning än försöker vara så känns det fel att inte ta bort det kluddade papperet. Så sluta. Rita nåt fint istället så det känns värt att kasta bort papperet! Eller om det är riktigt fint så kanske det hamnar i nåt galleri här på Kavelmora Ink.

Så. Det var dagens lektion. Nu tar ni kaffekoppen och ställer den i den blå backen utanför lokalen (och tryck inte ner servetten i koppen). Det är helt okej att ta med pennan hem. Tack för besöket. Och välkommen åter.

Frågor på det?

5 kommentarer:

 1. Det är alltid lika roligt att läsa de här inläggen. :)

  /@skogsra

  SvaraRadera
 2. @skogsra Och det är alltid lika roligt att läsa såna här kommentarer!

  SvaraRadera
 3. Så ohyggligt trevligt att mina kollegor leder klotterligan! Snickare är härliga människor. Nästan lika härliga som konferenskoordinatorer! /Ordpolisen

  SvaraRadera
 4. Kära du. Drabbades av en mjuk känsla av nostalgi. Dessutom så befinner jag mig as we are speaking på Gullmardplan. Nostalgin total. Och du är en viktig del av det.

  SvaraRadera
 5. Ordpolisen - jag tänker att det är du som har lärt dem allt du kan. Och jag blev uppriktigt besviken när du inte kom.

  Snyggfrun - Tunnelbanependling med dig och annat nostalgiskt. Det bär vi alltid med oss, in i evigheten. Som en skön ryggsäck.

  SvaraRadera