torsdag 25 augusti 2011

Dagens Caféskola. En kort om brickor

Det är kanske inte så många lektioner kvar på den häringa Caféskolan, så vi tar varje chans vi får.

Men vi på Caféskolan har märkt en sak: Ofta så händer det störiga saker som kunder gör (förmodligen för att de är otänkande) och då stör sig Baristan på det och så hamnar det här på Internet. För att han är lite störd på deras beteende. Och det kanske uppelvs stöddigt, oförskämt och ohyffsat, för så ska väl inte en Barista bete sig? Han eller hon eller hen som vi brukar säga ska väl kunna vara proffsig nog att klara av kunder som inte är så vana cafébesökare?

Det kanske hen ska. Men den här Baristan är en ytterst mänsklig Barista. Tyvärr.

Men den här Caféskolan har ändå som ambition att försöka förmedla kunskap och kärlek till att gå på fik - och vi främjar framför allt till en positiv och trevlig miljö. Och vi ger aldrig upp. Även om vi måste låta lite hårda i vår kritik mot kunders beteenden så är det för att vi älskar dem. Innerst inne. (Ibland är kärleken gömd bakom och under många, många, många, många, många lager såsom av Tidstrandsfiltar, men den finns där.)

Så alltså kommer dagens lektion. Den handlar om brickor, och det har vi talat om förut.
Men inte den här aspekten.

Pay attention:
Om Baristan ger dig en bricka för dig att bära fikat på, ta den. Det är ett dolt meddelande i den handlingen som betyder att du ska ställa brickan i brickvagnen - förmodligen eftersom du som kund kommer enormt sent och Baristan inte BEHÖVER springa längst bort i lokalen för att hämta en skräpad bricka för att känna att hen inte kommer hinna klart i tid innan klockan stänger butiken.
Det är frowned upon, som man säger i England (ska träffa lite såspråkiga människor i morgon så jag förtränar lite), och det kan leda till att Baristan blir på ganska dåligt humör och måste skriva av sig på Internet. Om dig. Och din kompis.
För det är väldigt otroligt att du kommer hämta en bricka efter du fikat klart för att ställa den i brickvagnen.

Så. Det var väl inte så svårt?

Frågor på det?

2 kommentarer:

 1. Självklart inga frågor på det. Däremot måste jag som självutnämnd språkpolis stå upp för ett rättstavat Sverige! Ohyfsat stavas just så som jag alldeles nyss gjorde, och inte med två "f". Nu kanske jag är en smula hård, men eftersom du säger att caféskolans saga snart är all så känner jag att det ligger på mitt ansvar att du lär dig så mycket som möjligt på den tid som är kvar. Vill även passa på att tacka för allt cafévett jag har fått lära mig och hoppas att du kommer tillbaka med någon annan lärorik skola från nästa arbetsplats!

  /Språkpolisen aka Åsa

  SvaraRadera
 2. Kära Språkpolisen aka Åsa,
  Tack för allt du som språkpolis gör för den här bloggen! Det finns ingen språkbehandlare inbyggd i mitt program och då är det tur att du finns. Jag vill be om ursäkt om jag verkar släpphänt med min stavning, men det är inte med flit - jag är inte bättre på att stava än såhär. Sen anar du inte hur glad jag blir att du tycker att den här Caféskolan har varit lärorik och givande. Det gör att jag kan känna mig nöjd, om det här nu var den sista Caféskolan som Kavelmora Ink och världen skådat. Men vi får se. Det är ju ändå tre arbetsdagar kvar.
  Med vänliga hälsningar,
  En ohyfsad stavare aka Baristan

  SvaraRadera