fredag 16 december 2011

Dagens kokboksinlägg. Varm macka de luxe

Vissa saker faller lätt i glömska.
Kavelmora Inks kokbok till exempel. "Men det är aldrig för sent att plocka upp en boll som inte kallnat" som vi brukar säga här på Kavelmora Ink.
Idag tänker vi på den här bloggen ha en liten kurs i hur man gör en fantastiskt god varm macka. Kanske kommer den vara lite annorlunda om man jämför med Backmans mackor. Men han är ju proffs, om man säger som så. Vi här jobbar ju med möten och trixar som hemmabaristas och så vidare. Men vi kan göra mackor. Ändå.
Det är inte alltid så enkelt som folk tror att göra varma mackor. Därför har vi gjort en ganska pedagogisk genomgång, och dagen till ära har vi även använt bilder.
Häng med, och ställ gärna frågor i slutet om något verkar oklart.

Först behöver du baka bröd. Se gärna till att det är runt och otroligt platt. Skär isär. (Har du inte bakat på sistone så går det nästan lika bra med köpebröd.)
Steg två är att slunga ihop en liten dressing. Det kan man tro att jag har gjort. Sen ska man breda ut den på bröden.


Sen är det otroligt viktigt att ha en bra assistent med sig i köket. Välj med fördel en entusiastisk person som svarar "Jaha!" på allt du ber henne om.

Svamp är gott. Om man tycker det är gott, vill säga. Du bör välja egenplockad skogssvamp (för vars annars hittar du svamp?) av nobel karaktär. Om du inte har det eller aldrig ens har plockat svamp annat än ur din grannes färdigrensade kasse med kantareller så går det bra med burksvamp.

Protein är viktigt. Vi har på den här varma mackan valt att köra med tre olika sorters djur: Korv från Falugris, Kyckling som har grillats på nåt glatt ställe och Vurst från djuret Med. (Det går säkert att köra nåt vegetariskt alternativ, se bara till att det blir gott när det är varmt. Och självklart går det att använda andra grejer som pålägg också. Typ älg eller tonfisk.)

Lök ger en skön sötma till den varma mackan. Det bästa är om man har silverlök, schalottenlök eller nån annan svårstavad lite dyrare lök, men om det inte är möjligt så går det bra med rödlök. Eller purjolök. Men idag valde vi röd. (Notera att den lilla biten kyckling fortfarande ligger kvar mellan brödhalvorna.)

Vill man, och det vill man, ha en lite medelhavsk känsla så funkar det utmärkt att toppa den varma mackan med lite fetaost. Här har vi valt att skiva upp den i lite olika stora bitar och sedan har vi strött den över den varma mackan lite nonchalant. Men glöm inte hörnen som vi har gjort på den här bilden. (Högre halvans nedre "hörn")

En gratinerad macka blir ju inte gratinerad utan ost. Man bör och måste ha riven ost, gärna flera olika sorter. Som tur var hade vi en gammal påse med en kvarts deciliter riven ost av oklart ursprung och så tog vi och hyvlade osten. Mest för att vi kunde och för att vi var grymt hungriga vid det här laget. (Assistenten, om ni undrar vad hon gör under tiden, står och "diskar" med sin bror.) Notera även att vi nu justerat fetaostfördelningen på den varma mackan i det nedre hörnet.

Sen skjuts in i ugnen! 175 grader Celsius i lite drygt 11 minuter. Tiden varierar lite beroende på ugn och hur grillad ni önskar ha er varma macka. Men glöm för allt i världen inte att lägga på några härliga färska örter på mackan innan ni svischar in den i ugnen! Basilika, mejram, gurkanis, nejlikor och peppar är namn på olika kryddor som vi inte valde att ha på vår varma macka. Vi knövlade sönder lite oregano och så var det bra så. Det kan vara såna här saker som skiljer proffsen från amatörerna, jag vet inte.


Ja, så här ska alltså en varm macka se ut om man gör den enligt konstens alla regler. Och mätt blir man. Nej, efter ett bra avsnitt av På Spåret och med en godis/varmmackemättnad inte av denna världen tar jag nu min Morbergska frisyr och går och lägger mig. Men om du har några frågor kring det här med min frisyr eller om varma mackor så är kommentarsfältet alltid öppet.

Morbergsk frisyr. Och låneglasögon. Och skägg. Och jag.

6 kommentarer:

  1. Detta är i sanning ett fantastiskt blogginlägg! Till yttermera visso utsmyckat med bilder med en sällan skådad pedagogik. Och assistenten sen! Briljant! Sen väljer jag att inte kommentera att mackorna är slående lika pizza utan tomatsås och att du faktiskt liknar en annan tv-personlighet än nämnde Morberg. Fast jag har viss förståelse att du hellre gör den liknelsen. Han har ju smör som vax liksom.

    Keep it up! Briljant var ordet!

    SvaraRadera
  2. Tack Nigge! Hon är fin, hon assistenten. Satt med en fin grabb i pulkan i eftermiddags, om jag säger som så...
    Du har såklart rätt i att mackorna är lite besläktade med pizzan (har du nånsin haft fel?) och jag håller nog med om att jag kanske har likheter med en annan tv-personlighet. När jag gör nästa blogginlägg om talkshoweri så ska jag fota mig själv och skriva under med hans namn. Och det känns (verkar) ibland som att jag har smör i håret.
    Men tack. Jag försöker och ibland så blir det nåt av det.

    SvaraRadera
  3. Vem syftar ni på? Skavlan?
    Nä nu vet jag. Jay Leno.
    Men inte på den bilden juh. Mycket mer morberg.

    Mkt bra inlägg. Blir hungrig fastän jag varit på tacojulfest.

    SvaraRadera
  4. Daniel - hehe. Minns du att jag var lik honom förut också? Och tack för dina fina ord. Har man varit på tacojulfest och ändå blir hungrig = bästa betyget man kan få!

    SvaraRadera
  5. Var du lik Skavlan förut? Eller Jay Leno? Eller smörmannen? Helt obegripligt faktiskt. Jag tycker det är bäst när du gör Gattuso-grejen. Just sayin.

    SvaraRadera
  6. Jag tror att den enda likheten jag har med Skavlan är förnamnet. Jag har även (med visst mått av stolthet) blivit jämförd med Robbie Williams (detta under min smala period) och några andra. Typ Leno och Alsing. Men det är nog de jag har på min lista. Om inte nån kommer på fler?

    SvaraRadera