tisdag 14 juni 2011

Dagens Caféskola. En rektor reflekterar.

Den här lektionen kommer fungera som en reflektion av rektorn, och kanske kan man klassa det som repetition. "Repetitio est mater studiorum" som de gamla latinarna sa stämmer faktiskt. Märker vi på Caféskolan, eftersom det ibland kommer in "elever" som inte har lagt på minnet hur det är att gå på café. Och så ibland kommer det in andra "elever" som bara beter sig som man ska, och då blir rektorn lite rörd.

Basånivet.

Men här kommer lite olika tankar:
  • När det kommer in finländska kunder så känner rektorn för Caféskolan sig lugn, eftersom det finns en del finländska läsare här på Kavelmora Ink. Han blir dessvärre lite illa till mods när kunderna pratar med varandra på det något svårförstådda språket finska, och lite extra illa till mods när de skrattar och kollar på honom.
    Men för att de ska förstå honom så gör han som alltid när det kommer folk från andra kulturer och språkfamiljer - han talar _l å n g s a m t_ och _t y d l i g t_ så att de ska förstå honom. (Och så ler han.)
  • Om man vill bli lite osams med tuffa killar så funkar det jättebra att säga att pannkakorna bara är för barn. Då kan de lätt lämna fiket med lite sura miner.
  • Som Barista blir man jätteglad när kunder tar bort sina brickor från borden. Det är inte utan att det är så. Ligger det sedan en femma på brickan så är dagen gjord och Baristan dansjobbar sig lätt genom stängningsrutinerna.
  • Vad betyder det att BVC-läkaren känner igen Baristan?
Ja. Sånt här kan Rektorn för Caféskolan gå och fundera om på dagarna.

Frågor på det?

5 kommentarer:

  1. Jag tycker det är föredömligt att du skickar ut tuffingarna som vill äta upp barnens mat. Good job lad!

    Vad finska anbelangar kan jag inte mer än instämma. Fru Nygårds hade också en dust med språket så sent som i förra veckan. Var är Hasse Svens när man behöver honom liksom? Förmodligen i Helsinki.

    SvaraRadera
  2. Jag kanske borde skrivit "tuffingarna"... men det var i alla fall kul att se hans reaktion.
    Kanske Daniel Jakobsson har sett Hasse Svens?
    Sen vill jag bara klargöra att jag inte vill ha en beef med Finland, för det var så drygt att ligga i fejd med skåne så den resan vill jag inte göra om. Sannerligen.

    SvaraRadera
  3. Om man lägger en femma på brickan, behöver man inte bära bort den då? Kan man liksom köpa sig fri?

    SvaraRadera
  4. Marcus - Ja. Men jag är av den åsikten att det inte finns någon fast tariff på att köpa sig fri från att gå med brickan. Kanske verkar det småsint av Baristan, men det finns empiriska forskningar på det här området. Eller det borde åtminstone det.
    Tänk så här:
    Om du har varit trevlig (vilket är högst troligt) så skulle du lätt kunna lämna brickan på bordet, utan att "betala" dig fri. Väljer du att lägga en femma eller annan valfri sedel så kommer den att innebära att Baristan blir jätteglad och du får en guldstjärna i alla Caféskolor world wide. Det kan innebära jättemycket att få ett litet meddelande på ett kvitto (som kanske inte behövs knövlas ner i koppen) och de är ju som du kanske förstår väldigt gratis - men värda ganska mycket.
    Har du å andra sidan varit dryg och otrevlig så kanske det känns lite som ett hån mot Baristan om det ligger en liten femma på brickan då jobbet (städning, bordstorkning, diskplockning, majskrokssanering med mera) som måste göras kanske tar både tid och energi från Baristan, och inte "täcks" av din (inte din alltså, men nån annan surkund) "gåva" som givits med armbågen. Men en femhunka plåstrar de flesta sår. #justsayin

    Är det svar på dina frågor? Annars är det bara att höra av dig igen. Du har så trevlig attityd så du får återkomma så ofta du vill!

    SvaraRadera
  5. Tack för svaret. Nu förstår jag!

    SvaraRadera