torsdag 9 juni 2011

Kaffe. Name your fave, konnässör style.

Jag är ingen konnässör av kaffe. Jag bara gillar det.
Vi var som trogna bloggläsare vet på Johan & Nyström i söndags, min syster och jag. Där hade de en liten kaffeprovning. Man fick en sked, lite djupare än en standardsked och så skulle man sörpla förstod jag. Första gången jag såg den här kaffesmakarmetoden var när jag jobbade på selecta 1999 och vi gjorde ett studiebesök på Arvid Nordqvist Kafferosteri i Sundbyberg - där gjorde bossen så. Alltså bossen på rosteriet. Jag förstod inte då, och jag förstod inte i söndags.
Är ingen konnässör. (Jetekonstig stavning, jag vet. Men jag har googlat.)

Men det var trevligt i söndags. Kaffet var gott. Jag försökte sörpla men kände mig lite konstig så jag mest smådrack lite ur skeden. Jag hade ingen aning om vilken världsdel bönorna var rostade i eller vilken jordmån de hade vuxit upp ur eller om de var handplockade för hand eller per maskin som hade byggts av händer så att det ändå var som att de var handplockade.
Är ingen konnässör.

I morse öppnade jag ett nytt kaffepaket här hemma. Jag var laddad, det kändes som att kaffet hade potential att göra dagen lite ljusare. Solen sken, det var varmt som i en bakugn, men det var inte sol i mitt sinne. Jag behövde kaffe.
Min syster som vi besökte i helgen hade ett mörkrostat kaffe från Zoégas. Det var väldigt otroligt gott. När jag handlade i tisdagskväll (trogna läsare vet vad jag tycker om att handla) så blev jag tvärsnål och struntade i att köpa det där röda paketet som min syster hade visat, utan köpte i stället ett annat. Billigare. Men ändå mörkrost och jag tänkte att det borde kunna smaka gott.
Är ingen konnässör.
Men gillar kaffe.

Och så smakade det rävens. Besvikelsen var total. Jag blev inte på bättre humör, utan snarare tvärtom. Och med tanke på att jag inte var på nåt toppenhumör från början så blev det ganska trist stämning här hemma.
Jag var så besviken så jag till och med struntade i att dricka kaffe efter maten. Så besviken.
Nämnde min besvikelse på Facebook och många av mina vänner kom med förslag på sina kaffefavoriter, så jag tänkte att vi kan öppna det här kommentarsfältet och dela med oss av våra kaffefavoriter, okej?

Men ändrades mitt humör nåt under dagen då?
Jo, tackar som frågar. Ett besök hos bloggläsaren och gästbloggaren Nigge i grannbyn inkl en utsökt kopp Zoégas och kladdkaka plus glass och lite kompislek barnen emellan hjälpte humöret att klättra upp ett par pinnhål. (Börjar ana att mitt dåliga humör mest handlar om när jag är typ själv...)
Blixtar och dunder senare så åkte jag och mötte upp med våra barns moder på stan, och vår dotter och jag drog en repa längs med gågatan. I söndags, på Johan & Nyström så tipsades jag om att det hade öppnat ett nytt kaffehak i min favoritlokal så jag gick dit och hälsade på. Att dricka en dubbel espresso gjord i en manuell maskin från 1961 bättrade också på mitt humör - och ska man fika nån annanstans i falutrakten förutom i en by som heter sågmyra, så ska man gå till Falu Chocolat.

Men även om den där espresson var god, så hjälpte den inte mig att hålla mig vaken under nattningen av Sig/Hen. Fast jag tog ju bara en dubbel å andra sidan.
Och jag hade ju inget efter-lunchen-kaffe i mig heller.

_____________________
Men det gör ju inget - för nu ska vi samla kaffeförslag!
Skriv in ditt favoritkaffe. Gärna sånt som går att köpa, helst färdigmalt eftersom jag inte har hunnit samla ihop till en ordentlig kvarn ännu. Men det är inget krav.
För att alla tedrickare inte ska känna sig utanför, så går det självklart bra att också skriva dit sina favorittesorter!
Alla är välkomna!

Och om ni vill läsa ett annat bra blogginlägg om kaffe, läs det här. Han som skriver ska jag bjuda på glass nästa gång jag ser honom.

14 kommentarer:

 1. Åh, din konflikträddapöjk! Blanda in te i ett kaffeinlägg!? Oh well. Först ut.

  Jag skulle säga att Monsun Malabar är en fin böna!

  SvaraRadera
 2. Men S, du känner väl mig lite? Fegare än mig får man leta efter med lupp!
  Tack för ditt bidrag. Gillar engagemang, så är det bara. Men angående kaffet, vad har du att säga om jordkällarkaraktären och whiskysmaken?

  SvaraRadera
 3. Oj, vilka avancerade kommentarer. Får prestationsångest :( Själv tycker jag att en cappuccino intagen vid en ståkaffebar i Catania på Sicilien är den bästa tåren. Och här hemma tillhör redan nämnda Zoegas till favoriterna. Billigt är bläh.

  SvaraRadera
 4. Åh, en cappuccino på sicilien lät faktiskt trevligt! (Och vad gäller kommentaren från mig och dess "nivå" så googlade jag mest och tyckte det var lite roligt. Sån är jag.)
  Ska testa monsun och zoegas - det är givet!

  SvaraRadera
 5. Zoegas såklart.
  De som känner mig från min ungdom vet att jag var stark ,otståndare till kaffe. Dels för att det smakar äckligt och dels för att det i nån mån är ett gift, samt beroendeframkallande.
  Det här spred jag ut till alla som ville lyssna. Och andra.

  Så flyttade jag till zoegas hemstad helsingborg, började jobba i kyrka och klassar numera min kaffelängtan som en arbetsskada.

  Men nått annat än mörkrost är bara äckligt, öven om jag dricker ändå...
  Alfreds nordquist funkar också. Och jag vill alltd ha rättvisemärkt.

  Eftersom jag på senare dar börjat skapa min egen latte med en espressokokare så vill jag ge ett oväntat tips på espressokaffe som spöar både illy och andra kända märken.
  Håll i er

  IKEA...

  Känn på den...

  SvaraRadera
 6. Tack Daniel! För ditt engagemang och din med dig delning av tips. Känns ganska klart att jag bör köpa zoegas hädanefter...
  Sen gillar jag att du tipsar om Ikeas kaffe! Det är så oväntat, och jag gillar sånt. Vad har du för typ av espressokokare? Ikeas moccabryggare?
  Jag älskar tips.

  SvaraRadera
 7. jag har en som jag köpte på loppis. märke ytterst okänt. men handtaget är lila...

  SvaraRadera
 8. Tedrickaren här. Tack för att du bjöd in oss också, en eloge. Här borde jag förstås droppa det ena fantastiska teet på lösvikt efter det andra, men jag tycker det är överskattat. Varför? Det är meckigt, det flyter runt torrte i blötteet och sen hade det varit på sin plats med ett tredje argument men jag kommer inte på nåt. Påste (det blir väldigt roliga ord när man pratar om olika sorters te som du kanske märker) som jag gillar coming right up:

  * Lady Grey.
  * Söderte.
  * Earl Grey (gift med Lady FYI).
  * Vanilla (smakar bra med ett marsipanbröd on the side).
  * Apple, Cinnamon & Raisin.
  * Russian Earl Grey (avlägsen släkting till Earlen och Ladyn).

  Te är min grey kan man säga. #ordvitsftw

  SvaraRadera
 9. Jadu. Dom hade nog kunnat säga smak av sadel och tulpanlök och jag hade ändå inte förstått vad dom menar. Jag tycker att det smakar bra!

  Men smaken är ju som stjärten...

  SvaraRadera
 10. Daniel - lila handtag sa du? Ska kolla upp det där...
  Nigge - tack för lista och humor. #toppen
  S - eller hur? Vad som jag alltid slås av är hur _HUR_ de har komponerat ihop alla dessa smaker. Har de testat jordkällare? Tulpanlök? Beats me men så är jag ju ingen konnässör.

  SvaraRadera
 11. Zoega Estanzia. Mums. Tack för hak-tips! Ska gå dit så snart jag börjar gå ut igen.

  SvaraRadera
 12. Modedoktorn - Tack för kaffetips! Varsågod för hak-tips. Det är mkt trevligt där, tycker jag. Nu på sommaren så kan man sitta ute också, om du verkligen vill komma ut menar jag. Annars går det att sitta inne också. De har macarons med mera.

  SvaraRadera
 13. Och jag har inte kommenterat detta inlägg för jag vet inte. Jag får prestationsångest när jag ska säga vad jag har för favoritkaffe. Det går inte. Kaffe är mer än så. Det är sammanhanget som gör det, ens känslor när kaffet tas in... Men, om jag prompt måste välja så är det nog ett kaffe som jag köpte på Lilla kafferosteriet i Malmö, eller förresten, det kan vara ett från Åre kafferosteri. Båda var hade en nötig ton, lite chokladig alltså. Såna kaffe gillar jag. Om jag handlar på en "normal" affär och av någon anledning köper färdigmalt så blir det zoegas eller arvid nordqvist.

  SvaraRadera
 14. Marcus, Marcus, Marcus… du ska inte ha prestationsångest för nåt du VET att du kan/är proffs på! Ditt svar är exemplariskt - jag tackar dig för det. Sen tänker jag att nötigt chokladigt kaffe borde gå toppen ihop med en glass. #justsayin

  SvaraRadera