söndag 12 juni 2011

Dagens Caféskola. Bland annat om tider.

Kavelmora Ink's Caféskola har legat lite på is på sistone. Den har väl tyckt att det har varit skönt kanske att ligga på is i den häringa värmen som har varit...

Hursomhelst. Puns intended.

Det har kännts som att alla ämnen har avhandlats, och rektorn på Caféskolan har funderat om inte Caféskolan skulle läggas ner. Det går ju inte bara att repetera allt, även om det verkar behövas ibland.
Men så plötsligt händer det. Nåt har missats att gås igenom, och då känner vi på Caféskolan att det är läge att damma av pekpinnar och skämsstrutar (för dem som inte kommer ihåg att det egentligen bara handlar om att ha en trevlig attityd när man går på fik).

Nu till lektionen.
Det är väl känt att ett café oftast har öppettider. Till exempel kan ett café öppna jättetidigt så att man kan äta sin frukost där, eller så öppnar det lite senare så att man kan äta en lite senare frukost. Huvudsaken med öppningstiden är att den är. Så att caféet öppnar.

Nästa tid som är lite viktig att lyfta fram är den tiden runt lunch, låt säga från ca 11.30 och framåt ett par små timmar. Det är tydligen den tiden på dygnet då de flesta är fikasugna och då kan det vara på sin plats att bereda sig på att man kan hamna i kö. Vi har pratat om det tidigare, men nu gör vi det ur ett annat perspektiv.
Alltså, lunchtid. Fikasugen? Ja. Ensam om det? Nej.
Tror man som kund att Baristan jobbar så sakta som möjligt, särskilt under lunchtimmarna? Jag vet inte, går så sällan på café så Du som gör det och vet kanske kan upplysa mig?
Nåväl, kunder genererar kö och här kommer ett tips till dig:
Om du vet att du blir extra fikasugen runt lunchtid och att ditt fikasug lätt leder till att du blir sur - gå liiite tidigare. På så vis slipper du förmodligen vistas i kön onödigt länge och alla blir glada. Om du väljer att gå för att fika precis i lunchtid, tänk på att du har gjort valet. Och att Baristan gör sitt bästa, och gillar om du tänker på attityden. Det är lättare att le än att se sur ut, det garanterar vi på Kavelmora Ink.

Nästa och sista tiden är stängningsdaxtiden. Den kan självklart också variera, men oftast är den tydligen lite för tidig för de flestas smak, eftersom det finns många som väljer att komma för att köpa sina fikaprodukter typ för sent.
Det kan vara så att Baristan är rigid och trångsynt och ogin som vill packa ihop för att avsluta sin och sina medarbetares dag, vad vet vi?
Men det finns lösningar även på detta problem med att kalibrera stängningsdaxtiden:
Kom till fiket lite tidigare. Då får du köpa ditt fika, sitta ner för att njuta av latten innan du går hem med en Barista vinkandes hejdå till dig med antingen tårtspaden eller en muffin. Allt i lugn och ro.
Det blir så mycket trevligare för alla.

Och alla vill väl ha trevligt när de går på fik?

Sammanfattning:
Kom i tid. Glöm inte attityden.

Frågor på det?

2 kommentarer:

 1. Tack för tidsgenomgången.
  Jag vill utveckla ddet gär med atängningstid efetersom det känns som att det finns olika kutym.

  En del cafeer har som kutym att sluta servera ett visst klockslag, medans andra har som kutym att släcka och låsa ett visst klockslag.

  Jag tycker personligen att det är lite luddigt ochväljer gärna att inte gå in på ett cafe som har öppet i 15 min till. Är det braeller dåligt?
  Skulle nog helst uppskatta om alla cafeer stänger en halvtimma innan personalen vill gå hem så behöver man inte känna sig dum för att ma dricker den latte som personalen ändå sålde åt en 5minuter innan stängning...
  Eller hur gör ni?

  SvaraRadera
 2. Kul att du undrar, Daniel. Jag ska försöka svara:
  Det café som jag använder som referensram har en stängningstid, tex 17.00. Vi säljer fika ända in i slutet, mest eftersom vi ligger där vi ligger och folk har en tro att vi har öppet för evigt och således inte behöver stressa ner från butiken. Men. Vi stänger och ska helst vara på väg hem när klockan är kvart över vilket är lite svårt ibland (mycket pga att baristan har schuukt svårt att neka kunder att köpa grejer).
  Personligen kan jag tänka att man tänker lite som en gyllene regel (att göra mot andra som man vill bli gjord för sig själv) och kanske tänka att Baristan vill gå hem - och således tycker jag du är smart som sparar ditt cafébesök (om det är en kvart till stängning) till ett tillfälle då du har mer tid att njuta av ditt fika.
  Sen går det ju alltid (ofta) bra att ta med sitt fika om man ändå är så fikasugen så att man inte kan hålla sig även om det bara är en kvart till stängning.
  Och till sist vill jag bara säga att det vore en dröm att få gå på café med dig och din fru. En dröm.

  SvaraRadera