måndag 29 mars 2010

Humor

På min förra mobil, när jag skulle skriva "humor", så fanns ordet "humör" på samma T9inknappning. Det är lite olika innebörd, fastän orden är så lika. Humor visste jag att jag har (i alla fall tycker jag det) men sen ett tag tillbaka har jag även insett att jag har humör. Jag har insett att jag kan bli mycket upprörd när en overall inte tas på, men jag har lärt mig att slå med vänster hand i väggen om jag måste pysa ut lite frustration.

Humor är lite roligare. Som du som läser kanske vet så har jag jobbat på lite olika ställen, och just nu har jag egentligen tre jobb. Jag är fortfarande anställd av Åkerblads, jag småjobbar på Lager 157 så jag lär mig nåt och så har jag ju mitt riktiga jobb - servicebutler i Kavelmora.

De tre ställena har lite olika typ av humor. På det första stället så har jag fått intrycket att humor inte uppskattas av alla, och det respekterar jag. Av några uppskattas det, och med dem har jag fått många skratt tillsammans med. Det är även lite roligt att skämta med gäster som ringer, och där finns även ett spänningsmoment invävt - man vet ju aldrig om personen på andra änden av telefonsladden har humor! Det är olika... men spännande varje gång.

På mitt kommande jobb så har jag förstått att humor får finnas. Har testat lite smått och folk verkar skratta lite grann åt mina skämt. (Kanske av artighet, jag vet inte.) Det är i alla fall bra att man får skoja eftersom det blir så mycket roligare då! Jag tror man slappnar av när man skämtar, och då kan man göra ett bättre jobb - eller hur? Se bara på min referensram Zlatan; i lördags spelade han avslappnat och valde att ryggpassa Messi som nästan gjorde mål. Han hade kul, det märktes - och resultatet blev bra. (Ska säga det att jag brukade skoja ganska friskt på Åkerblads så jag var rätt avslappnad - och tycker själv att det gick ganska bra för mig.)

Nu på mitt viktigaste jobb så är humorn inte så ordrelaterad - ordvitsar funkar inte alls. Nej, i stället så var det hetaste skämtet idag att ha nappen på sniskan (ni vet när den liksom står lodrätt i stället för vågrätt) och när den sedan gled rätt - ett porlande dubbelskratt från mina små arbetsgivare. I morse var hetaste skämtet att Leslie sprang med en kudde fram och tillbaka i köket och småputtade sina syskon så de kiknade av skratt - ganska härligt ljud faktiskt.

Någon kanske tror att små barn inte har humor, men det stämmer inte på våra små keruber. Jag trodde de första veckorna av Leonards tid att han var totalt humorlös, men jag har fått ändra inställning. Signe verkade sur hela sin första tid, tills vi kom på att hon inte tålde mjölk och alltid hade ont i magen.
Det är så jag brukar tänka om folk som är sura och otrevliga: "De har säkert ont i magen." Då är det mycket svårare att tycka illa om dem utan i stället känner jag att det är synd om dem och då blir de lite enklare att hantera. Tänk om de kunde inse att humor är som livets samarin, vad mycket trevligare det skulle bli!

/Jerry Seinfeld

2 kommentarer: