fredag 29 oktober 2010

Dagens Caféskola

Jag jobbar ju med det här med fik.
Tänkte dela med mig av lite tankar om fikkultur och cafévett som du gärna får ta anteckningar om du vill.

1. Stängningsgåva
Ibland på vissa caféer så tar inte allt slut på en dag, och vissa väljer att inte sälja gårdagens bröd på sina fik eller caféer. På det fik där jag kokar kaffe så brukar vi göra lite olika, men oftast så ger vi bort en macka eller så om det börjar närma sig stängningsdags för det är ju alltid roligt att skapa ett positivt sista intryck, eller hur?
Häromkvällen jobbade jag och det fanns mackor kvar. Två tjejer satt och fikade och klockan började närma sig stängning och jag kände att jag kunde ge dem en macka. (Jag hade även kunnat ge mackor om det var killar som fikade, så ta inte på er några offerkoftor nu grabbar!)
Tjejen: Hej, jag skulle vilja köpa med en chokladboll till min sambo. Han lät lite sur när jag ringde, och jag tänkte ta med en sån till honom.
Jag: Jaha, det var ju snällt. Men ska du inte ta med en macka till honom också?
Tjejen: Nja... jag vet inte.
Jag: Alltså, du behöver inte betala för den. Vi bjuder självklart på den!
Tjejen: Jaha... ja, men då kan jag göra det. Jag tar en ostochskinkbaguette. Fast kan du ta bort osten? Och paprikan. Han gillar inte paprika, min sambo...

Här vill jag påvisa något viktigt inom cafékulturen och gåvogivande.
Om skulle erbjudas en gåva, tacka antingen ja eller nej. Om du tackar ja, ställ inga krav. It's frowned upon. Det är inte coolt. Det sabbar liksom hela grejen.
Tycker jag.

2. Lämna aldrig ett tuggummi på brickan eller fatet utan att baka in det i en liten papperstuss. Det är inte coolt att bara lägga det öppet, även om man lägger det UNDER en serviett. (Samma med snuspåsar.)

3. Här mest en reflektion: Om det står två brickvagnar bredvid varandra och det finns en bricka i den ena - måste man börja på den andra då och i så fall - varför?

Tack för att du deltagit i dagens lektion. Om frågor har väckts är det bara att använda kommentarsfältet eller kom och gör ett studiebesök vetja!

4 kommentarer:

 1. Jag antecknar och lär mig! Lovar!

  SvaraRadera
 2. Tjejerna var från Ludvika. Och Modedoktorn, du är redan fullärd. Det vet både du och jag, eller hur? Just det.

  SvaraRadera
 3. Mmm, nästintill, men alltid kan man slipa på ngt...?

  SvaraRadera
 4. Nja, inte om det är Modedoktorn som kommenterar...

  SvaraRadera