tisdag 26 april 2011

Primus inter pares. Första delen i "Skola och allt därikring"

Kan det vara så att vi alla som hänger här på Kavelmora Ink har gått i skolan?
Jag har det, ända sen första klass tills studenten och så lite till.

Minns du hur det var när du kom till de häringa delmålen i skollivet? När du bytte från förskolans lokaler och började i Ettan? När du slapp lågstadiet och började Fyran? När Sexan var klar och du kanske fick börja en ny skola - Högstadieskolan? Och Nian sen - kommer du ihåg när du tog examen från den (och någon kanske hängde nån lite rosor i inslagningssnören runt halsen på dig)?
Och gymnasiet... kommer du ihåg hur det var runt studenten?

Jag tänker att vi ska ha en liten inläggsserie i det här ämnet - "Skola och allt därikring" ska det heta.

Idag ska vi tala om alla dessa klasströjor man hade. Minns du dina? Vad hade din klass för slogan?

I gymnasiet hade vår klass "Primus inter pares". Såhär i efterhand så känns den lite fel, åtminstone för mig. För mina klasskompisar så stämde det absolut på pricken, men det visste vi redan.

Så alltså: Ge mig dina bästa klasströjslogans!

Den som gav mig inspirationen idag var en 9B-tröja:
Ingen hjärna, men ändå stjärna.

20 kommentarer:

 1. Ok, jag erkänner att jag fick slå upp latinet. Den var ju helt ok jämfört med vår, så här in hindsight, totalnördiga tröja som vi tryckte upp på vårterminen i E3C på Lugnet. En resultaträkning med lite småvitsiga poster i. Cue ekonomhumor. Jag tar lite avstånd från det så här 20 år senare (jo, jag är faktiskt så gammal). I övrigt har jag inga minnen av vad de andra klasserna hade för skojigheter.

  Som en liten fotnot kan nämnas att vi tryckt ett antal olika slags t-shirts i ITFC Sweden med "From Sweden With Love". Det tar jag inte avstånd från en millimeter.

  SvaraRadera
 2. Att man så ofta ibland kan känna att man gjorde fel, sådär förr i tiden? Typ för tjugo år sedan ? (Ja, jag är också så gammal!)
  Ni är mycket för att sprida saker, ni ITFC-are! Gillar det mycket. Särskilt när ni gör det med påsar!! Det står jag för att jag tycker också.

  SvaraRadera
 3. Den där påsgrejen var mer From Stråtenbo With Love. Men det är samma princip förstås. Mer kärlek åt folket!

  SvaraRadera
 4. I gymnasiet gick jag i en sån därn cool klass. Som hade fastnat för det då lite hippa amerikanska ordet som betyder förlorare. Och det ville vi även ha på klasströjan, i ngn sorts "kolla hur skönt självironiska vi är"-anda. Vilket gör det hysteriskt kul att det faktiskt stod Looser på tischorna...

  SvaraRadera
 5. Modedoktorn - förlåt att jag är så anfäkta anamma långsam på att skriva här ibland...
  Ja men du? Varför måstade man vara så himla självironisk på den tiden? Var det kul? Inte så mycket kärlek åt sig själva där inte!

  SvaraRadera
 6. Har alltid gått i så pass coola klasser att det där med tröjor var helt ute. Så inga klasströjor här. Men däremot var jag med i en hipp snowboardcrew som tryckte hoods med namnet "horny mountain snöbräders" och det står jag för!

  SvaraRadera
 7. Åh, hipp då och hipp nu. Det står jag för att jag tycker.

  (Men i min sedvanliga förvirring blir jag så osäker på vars Horny Mountain låg. Jag tror jag har varit där, men kan du inte friska upp mitt minne om var det låg exakt. Alltså inte longitudochlatitudexakt, men du fattar va?)

  SvaraRadera
 8. Väster om Rusksele ligger Kåtaberget. Tror jag.

  Hur som helst, tröjor. När jag gick i nian tryckte vi upp tröjor med texten "såhär går det om man dricker mjölk istället för öl" och så var det en bild på en man som istället för snopp hade ett stort juver. När jag kom hem och visade upp tröjan för mina föräldrar undrade de om det verkligen var något att gå runt med. Jag svarade ja. De undrade om jag tyckte att det var så pass bra att jag kunde ha den på en ungdomssamling. Jag sa ja och bar den på nästkommande ungdomssamling. Sen bar jag den en gång i skolan och efter det fick den ligga i garderoben.

  Googlade lite snabbt, och jag tror att det var denna bild, fast med svensk text då vi inte var så internationella: http://agilitydream.blogg.se/images/2009/1233094311_30986368.jpg

  SvaraRadera
 9. Ja ungdomssamlingsvänlig är en måttstock som man borde gå efter oftare. Du har så coola föräldrar - hälsa dem att jag alltid tyckt det.
  Jag hade aldrig vågat köpa en sån tröja, det ska du veta.
  Och vem var det som alltid valde de här motiven?
  Apropå det så minns jag också de här skyltarna som man brukade ha på skolfotona.. minns en klass där en tjej hade en skylt där det stod: "alla är nakna under kläderna". Tokigt va?

  SvaraRadera
 10. Eller vad säger man ...? 1998 valde i alla fall S3D ordet "Poultice".

  SvaraRadera
 11. Men alltså, fattar ni, haha, "looser", fattar ni? Haha! Felstavat! Helt utan ironiska pretentioner, bara pga att ordern lades av ngn som stavade dåligt. HAHA! DET är ironi?

  SvaraRadera
 12. Modedoktorn:
  "Looser" är verkligen jätteroligt. Hur var känslan när felet upptäcktes? Och när gjordes det? Flera år efteråt?

  timeus:
  "Alla är vi nakna under kläderna" är ju en riktig klassiker. Eller nuförtiden ska man väl säga att det är episkt?
  Angående måttstockar hade jag och hon som är naken under kläderna en annan måttstock och det var "per-åke ska kunna höra det".

  SvaraRadera
 13. Modedoktorn - Haha! Det ÄR roligt - på riktigt roligt. Jag vill också veta det som Marcus undrade!

  Marcus - Det borde finnas utrymme här på internet för ett par inlägg om "måttstockar vi gått efter". Eller? Episkt eller värdo?

  SvaraRadera
 14. Modedoktorn1 maj 2011 19:14

  Jag tror vi kom på det ganska omgående vid leverans faktiskt. Ev var det så att klassens alfahanne raskt bestämde sig för att det ännu bättre, skojigare och coolare? Man kan säga att vi köpte´t. Okritiskt.

  SvaraRadera
 15. Alltså dessa alfahannar i klassen... jag var inte en av dem, det ska Gudrun veta. Ibland brukar jag roa mig med att inse att de kanske inte är så himla coola längre - är det elakt?

  SvaraRadera
 16. Modedoktorn2 maj 2011 20:50

  Nä, det tycker jag inte. Jag tänker ganska ofta på hur innerligt glad jag är över att jag aldrig var coolast i klassen. För om jag varit det då hade jag sannolikt inte varit ngt kirurgämne och det hade verkligen varit tråkigt...

  SvaraRadera
 17. Ja, det hade varit trist. Ibland önskar jag att du hade en kirurgiblogg - men det kanske är en utopisk tanke?

  SvaraRadera
 18. Modedoktorn3 maj 2011 12:27

  En kirurgblogg hade varit sjukt kul att skriva! Dock ev lite i längden tråkig att läsa? Och svårigheten med tystnadsplikten gör det hela omöjligt. För allt roligt och juicy måste ändå censureras...

  SvaraRadera
 19. Det var det jag anade... tystnadsplikt är inte bara av godo!
  Men det skulle nog inte bli tråkigt. Inte med din skrivarsvada. På ricko.

  SvaraRadera