lördag 30 april 2011

Ett öppet inlägg till dig som envisas med att beställa negerbollar. Lite Caféskola över det hela.

Nu räcker det.
Jag har fått nog. Det kanske bara är jag - men jag har fått NOG!

Det är inte okej att säga, med lite emfas att "jag vill ha en negerboll.. hehe" och sen skylla på att "... men jag har alltid sagt så, det är för sent för mig att lära om mig."

DET ÄR INTE OKEJ!

Jag blir så arg när någon säger det. Inte arg-så-att-jag-tänker-slå-näven-i-framskärmnen-arg, men arg. Och upprörd.

Och jag tänker inte be om ursäkt om du som kund känner dig utpekad när jag reagerar när du säger "negerboll", för det tycker jag inte att jag ska behöva. Okej att vi har yttrandefrihet i vårt vackra land - men nån gräns på ignoransen måste det väl ändå finnas?
Det sitter en väldigt lång stubin på mig, men när det kommer till såna här grejer så brinner den av på EN GÅNG! Det är inte okej.

Självklart vill jag respektera DIG och det gör jag. För det ska man. Och det gör jag.
Men skärp till dig lite ändå, är du snäll. Det är inte coolt. Inte idag.

Det är inte för sent. Du kan lära om dig. Jag sa negerboll när jag var yngre och det går jättebra att kalla det för något annat. Till och med jag har lärt mig det - då kan även DU göra det. Jag tror på dig!

Varför jag blir så upprörd? Varför det spelar så stor roll?
Tja, jag tror att det kan bero på att det under de senaste åren använts som ett nedvärderande skällsord till människor som är lika mycket värda som dig och mig. Sagda av personer som med fula knep utövat makt. Det är inte okej.
Tycker jag.
Och det spelar roll. Stor roll. För mig. Och för ganska många andra.
Särskilt när det är sagt med illa dolt förakt och med ett uns av känsla "att det iallafall är legitimt på fik när man beställer en viss slags bakverk."

Så mitt förslag är att du slutar med det nu. För jag vet att du kan, det är inte svårt.

Det heter numera chokladboll.
aka kokosboll.

14 kommentarer:

 1. Modedoktorn1 maj 2011 19:21

  Hear hear!

  SvaraRadera
 2. Tack systrar. Jag trodde nästan att det bara var jag...

  SvaraRadera
 3. Jag håller så helt och fullt med dig. Ända till sista lilla meningen, där går vi isär. Inte isär så att jag blir arg, upprörd eller ens lite irriterad. Bara så att jag vill i all välmening och utan ett uns av självgodhet meddela att kokosboll är de där härliga godsakerna med vitt klägg i. Chokladboll är de där härliga godsakerna med brunt klägg i. Bara så att du vet. Du är ju trots allt barista.

  Ps. Det är jätteroligt när folk säjer: Jag vill ha en kokosboll. Jag tar en med pärlsocker på. Jättekul faktiskt :)

  Hälsningar från Åsa A till Timeus (vilket innefattar F, Hx2, L och S

  SvaraRadera
 4. Okej Åsa, jag ger dig ett rätt med en reservation: Kokostopp? Skumraket?
  Jag har nog aldrig sett en kokosboll med vitt klägg som är som en boll, men vad är väl jag att säga nåt? En simpel obehörig barista, utan rejäl utbildning...

  Ps. Jag tycker också det är roligt när de ber om bollar med strösocker. Då brukar jag fråga om det går bra att det är pärlsocker. Oftast går det bra.

  Och du är så bra på att stava initialer! Wow.

  SvaraRadera
 5. Det borde utredas djupare det här med kokosboll, chokladboll och kokostopp. Liksom vad är vad, egentligen. Kanske något caféskolan kan gå på djupet med?

  SvaraRadera
 6. De där härliga sakerna med vitt klägg i kan ju ha olika former, därav de olika namnen. Skumraket är ju den cylinderformade varianten, kokostopp är egentligen en helt annan kaka, men jag förstår att det är den som är lätt konformad. Kokosboll är ju den sorten som är som en rundad kulle med kex i botten. Visst känns det som om vi har tömt ut det här ämnet nu, eller är det något som du Fredrik vill tillägga, eller kanske Marcus? Om det är så att ni vill ha ytterligare hjälp så kan jag på konsultbasis och mot en blygsam ersättning stå till tjänst.

  /Åsa A

  SvaraRadera
 7. Modedoktorn2 maj 2011 09:50

  Kokostopp är ett bakverk som görs på kokos, smör, socker och ägg om jag inte missminner mig, och som ÅSa så riktigt påpekar är de ofta lite diffust konformade.
  Raketer, rundade kullar och andra former med vitt klägg är väl mest fyllda med typ socker, äggvita och en hel del gelatin? (För att förvilla oss kan de ocksa visa sig i lite konformiga skepnader. Tricky!)
  En chokladboll bör vara gjord på smör, havregryn och (enligt mig) mer kakao än socker. Vad man rullar dem i är sekundärt, de förblir ändå chokladbollar. (Jag vill dock slå ett slag för kokos även här, varför förstöra den fina kakaosmaken med att hölja den i socker, eller -Gud förbjude- strössel?)

  All denna kunskap, vilken är lika starkt vetenskapligt förankrad som allt annat jag säger, får ni idag ta del av helt gratis! OCh för den som vill ha chokladbollar slänger vi ihop en smet här på höjden om ca en timme.

  SvaraRadera
 8. Åsa - du skickar fakturan (helst per mail) för du hade mycket bra input. Och sån här bra information vill vi alltid ta emot!

  Modedoktorn - kokostopp är en av mina faves. Och vad gott det lät med att baka smet på höjden! Trevligt!

  En fråga till er alla:
  Varför säger folk att de vill ha en chokladboll med strössel när vi bara har pärlsocker och kokos? Har folk inte gått i skolan? Va?

  SvaraRadera
 9. Modedoktorn2 maj 2011 11:23

  Och VARFÖR vill man överhuvudtaget ha strössel på en chokladboll? En fullkomlig styggelse.

  F.ö är fikat klart nu. Välkomna alla chokladbollens vänner.

  SvaraRadera
 10. Numer läser jag Kavelmora Ink!

  Jag tror diskrepansen kring betydelsen av ordet "kokosboll" kan från att ordet faktiskt används i båda bemärkelserna: Chokladboll och skumboll.[1]

  Vill även tillägga att chokladbollarna även kallas "En sån där" eller "Kalla den vad du vill".[2]


  Referenser:
  [1] Wikipedia: Kokosboll (referens utan referenser)
  [2] Wikipedia: Chokladboll (en till referens utan referenser)

  SvaraRadera
 11. Philip - Välkommen hit! Hoppas du ska trivas.

  Tack så mycket för dina referenser! Jag skrattade så det lät här hemma - och det är lite olägligt eftersom jag sitter mitt emellan alla våra barns sängar. (Ja, alltså, datorn är inte precis i mitten av deras rum men de ligger här och skräpar runtikring - bara nån meter bort.)

  Hursomhelst. Fantastiskt.

  Och en extra rolig grej i det här sammanhanget var att några andra kunder i Söndags började snacka om Sunes Sommar, och när jag liksom inflikade lite så blev frun i familjen så imponerad att jag hade sett den! Men har inte alla gjort det?
  Nån som vet?

  SvaraRadera
 12. Tack! Jag känner att trivseln redan stigit till en höjd som ger mig svindel.

  Ligger barnen (eller barnsängarna) och skräpar olägligt runt datorn?

  Jag tror också att alla har sett Sunes sommar. Fast jag har ofta fel när jag tror jag har rätt.

  SvaraRadera
 13. Bra att du trivs. Det gör i alla fall jag här på Kavelmora Ink.

  Nja, barnen ligger ganska lägligt men det är inte så ljudskyddat mellan mig och dem. Därav "gärna heads up på fantastiska kommentarer" vid den här tiden på dygnet.

  Och jag tror ens sällan att jag har rätt. För då har jag ändå fel.

  SvaraRadera