onsdag 6 april 2011

Dagens Caféskola. Om missnöjda kunder.

Medans vi väntar på att Grey´s Anatomy ska ta slut så vi kan kolla lite på fotboll fördröjt passar det väl lite bra med en lektion i Caféskolan?
Är du beredd?

"Kunden har alltid rätt" /Okänt pucko som har jättefel

Ovanstående ordstäv fanns inte med i det här vällästa och välskrivna blogginlägget och tur är väl det - för det borde egentligen inte få skrivas nånstans! Det är bara struntprat att kunden alltid har rätt - för ibland har de fel.

Men kunden kan bli missnöjd, och då gör de med fördel en anmärkning till den tillgängliga personalen och påvisar det som bringar dem missnöje - och så är det upp till Baristan att bemöta problemet.
Antingen gör kunden det vanligaste och (ofta) osakligt bara gnäller och skäller ut Baristan utan ambition att mötas för att lösa problemet. Det är den tråkiga metoden.

Den braiga metoden som uppskattas mest är den andra, när kunden kommer på nåt som den inte gillar och med (kanske) ett leende säger nåt i stil med "det här gillar jag inte riktigt" utan att för den sakens skull bli arg. Det är sällan som Baristor med flit är taskiga eller sabbar - nästan aldrig faktiskt! Det är nog oftare som ansvaret för ogillet ligger på kunden, och då är det skönt om denne eller denna kan ta det ansvaret - och om allt sköts på rätt sätt är nog inte Baristan sen att försöka göra cafébesöket till en trevlig upplevelse trots kundens missnöje.

Men hur ska man göra nu då som fikbesökare, om man är missnöjd med till exempel vispgrädden?
Jo, då kan man (som beskrivet ovan) med trevlig ton påpeka att man är lite skeptisk till tex vispgrädden. Eftersom det inte är något fel på vispgrädden kanske Baristan säger att det inte är något fel på vispgrädden men om det är så att fikbesökaren inte uppskattar vispgrädden så kanske Baristan och fikbesökaren kan komma överrens om en lösning på problemet - som kanske inte ens finns!
Skulle det då vara så att kunden känner att det finns ett problem, med till exempel vispgrädden som han eller hon bara inte tycker om, så är det lämpligt att gå fram till Baristan när det är lite lugnt vid cafédisken och påpeka att den inte smakade som han eller hon trodde/tyckte att den skulle.

Här har ju kunden varken rätt eller fel. Hon eller han har ju en åsikt. Och det är bra.
Rent uppskattningsvis utan några som helst belägg skulle vi på Caféskolan nog säga att det är vanligare att Baristan väljer att vara tillmötesgående om kunden ifråga har varit trevlig och inte onödigt otrevlig (som tyvärr är den vanligaste vägen att gå för fiketbesökare (läs surkunder)). 

Så alltså, om du som fikbesökare har något som du är missnöjd över så kom ihåg tre saker:
1. Du har inte alltid rätt.
2. Om du har haft en trevlig ton, även om du "gnäller" så är risken större att du får en lösning på ditt problem.
3. Baristan gillar det jättemycket om du också tar undan din bricka även fast du varit missnöjd.

Frågor på det?

4 kommentarer:

  1. Helt sant. Kunden har inte alltid rätt, i synnerhet inte när hen är helt dum i huvet.

    SvaraRadera
  2. Modedoktorn, jag har en fråga till dig: Är det samma lika i din bransch, det här med missnöjda kunder? Tror de att de har rätt och har de också blivit itutade det? (Att de är pukon är ju givet.)

    SvaraRadera
  3. Det finns ngn sorts uppfattning om att de mänskliga rättigheterna innefattar en sabla massa grejer som FN på intet vis sanktionerat. Som exv antibiotika vid förkylning, läkarbedömning inom 20 min trots att symptomen varat 6 mån och på intet vis förvärrats sista tiden, röntgen av små och strålkänsliga barn trots att kliniken inte talar för det samt ffa att få en diagnos till varje pris. Fast vederbörande är fullt frisk. Lite grann som att det är en mänsklig rättighet att få vara sjuk. Fast man är frisk. Och då tycker jag att de ska sluta tjafsa av 2 anledningar:
    1. Du är frisk, människa. Var glad för höge Farao, du vet aldrig hur länge det varar!
    2. Du är frisk, människa. Men det finns en del andra här som är riktigt sjuka, och just nu förspiller vi deras, och även min tid gnm att tjafsa.

    Fördelen med offentliga sektorn är att "jag tänker ALDRIG stödja det här etablissementet igen" inte precis gungar min värld av oro. Jag tänker mig dock att café-pukon och sjukhus-pukon är ungefär samma gäng?

    SvaraRadera
  4. lol.
    Jag tänker att du har helt rätt - sjukhuspukon går ofta på café.
    *fortsätter lola*

    SvaraRadera