tisdag 22 mars 2011

Kavelmoras Tankesmedja

Om jag hade en egen tankesmedja skulle jag idag ha funderat över:

1. Varför talas det så sällan om "vitmuskiga män"?

2. Om jag hade varit en tjej i åttondeklassåldern och pryat på nån arbetsplats; hade jag verkligen haft en skylt som det stått ' Sofia "PRAO" ' på?

Och så slår det mig - jag har ju en tankesmedja!
Där alla får tänka. Tänk på det du.

Hur tänker du om de här tankarna förresten?

17 kommentarer:

  1. 1: Enkelt. Den vite mannen är fortfarande norm i alldeles för mkt. Så om man inte säger att ngn var svartmuskig kan man utgå ifrån att han var vitmuskig. From nu ska jag alltid säga vitmuskig. (Så tillvida det faktiskt inte rör sig om en svartmuskig typ.) Eller så säger jag bara blekfet. Hatten av till dig som belyser detta patriarkala språkbruk!

    2: Du skulle ev ha det om du hette Sofia? Men kanske inte om du hette exv Anna?

    SvaraRadera
  2. Mycket bra frågeställning och föredömligt initiativ att starta upp en närliggande tankesmedja!

    1. Jag tror anonym har hittat kärnan. Man beskriver gärna skumma män med mörk hy som svartmuskiga så är det nåt slags rasse-frikort. Det är väl så att vi vita har så många andra epitet som nämnda blekfet samt idiot, pucko, nöt och pajas.

    2. Hade det varit så hade det varit ett märkligt mirakel, men I hear you. Det beror så klart på vad dina föräldrar valt för namn åt dig. Alternativt hade du varit en innovativ och crazy 14-årig brutta som kallat dig för nåt helt annat än ditt registrerade namn. Crazy var ordet. Annars ligger ett alias som Simon Svensson väldigt nära till hands nu när du öppnat tankesmedja.

    SvaraRadera
  3. Anonym:
    1. Det är inte bara jag som belyser - du gör det också!
    2. Kommer till den punkten snart, se nedan.

    Nigge:
    0. Tack för de finaste ord som FB skådat. Verkligen tack.
    1. De epitet du nämner stämmer på så sjukt många av oss och rasism MÅSTE bekämpas. Här, på fotbollsplanen och på caféer. Annars är vi nötter och pajaser på samma gång.

    Och nu till punkt 2.
    Det jag tänkte på var det här med citationstecknen. Jag vet, det var inte så lätt att urskilja dem i min beskrivning - my bad (som vanligt) - men det var de jag tänkte på. "PRAO" liksom. Det var ju inte som om hon provjobbade och körde en "Ny på jobbet"-skylt, utan det stod verkligen "PRAO". Heter det inte APU nu för tiden? Är det nån högstadielärare som kan svara på det?
    Vad var hon egentligen, om hon nu kallade sig för "PRAO"?
    Så tänkte jag. Hihi.

    SvaraRadera
  4. Inte meningen att vara anonym!

    Jag tänker mig att ett sätt att bekämpa smygrasism är att vid upptänkliga tillfällen kontra någons "svartmuskig" (lär inte behöva vänta alltför länge på ngt dylikt i Gubbaland) med "din blekfeta pajas"? Again, tyvärr är det nog svårt att lära gamla hundar sitta.

    Jag vet inte vad APU betyder. Vi får inte ha prao-elever med på C-op

    SvaraRadera
  5. Ante mig att det var Modedoktorn som varit i farten igen - *gillart*.
    Äh, jag tror vi fixar det. Om inte gamla hundar kan lära sig att sitta får vi väl tvinga dem! Jag vet åtminstone att du kan, that's for sure.
    Jag har för mig att det hette nåt med ArbetsPlatsUndersökning (?) men det känns ju lite fel... Caféskolan tar gärna emot "PRAO"'s.
    Förresten. Om man blivit trodd att vara doktor, får man komma in och observera då på C-op?

    SvaraRadera
  6. Åh, hur kul skulle inte det vara? "Idag har jag en prao med mig. Säg hej till Fredrik, allihop." En underbar dag! Det får jag kolla.

    Du vet vad man gör med hundar som blivit för gamla va?

    SvaraRadera
  7. Jag är ledig nästa torsdag - kolla om det funkar. Och stackars hundar...

    SvaraRadera
  8. Nigge the pajas23 mars 2011 kl. 21:58

    Står det "PRAO" på skylten eller PRAO? Står det "PRAO" är det någon form av postmodernistisk ironi som jag inte begriper mig på. Fast jag kan nog tycka att det är lite lattjo.

    SvaraRadera
  9. Ja, det står verkligen "PRAO"! Jag fattar inte heller vad det står för men det är hejdlöst roligt! Skrattade hela gårdagen åt det - och idag också lite grann.

    SvaraRadera
  10. Jag tänkte på en sak där: Simon "Radioapan" Svensson brukar han presentera sig som. Har du planer på något liknande? Själv skulle jag kanske inte anamma "Internetapan" som mellannamn. Pja, things on my mind at this time of night.

    SvaraRadera
  11. Apropå det här med "mellannamn" (inte "PRAO") så brukar jag fundera ganska ofta på om jag inte borde skaffa mig nåt coolt "nick". Du har ju Nigge, Modedoktorn har Modedoktorn och Daniel Jakobsson har Daniel Jakobsson. Men jag då? Jag har ju inget bra namn, bara sådär. Alltså, Fredrik funkar ju jättebra men jag vill gärna ha något ÄNNU bättre. Nåt fränt liksom. Gattuso är okej, men det känns taget på nåt vis... och så gillar jag inte att han skallas heller.
    Vad tror du? Förslag emottages vänligen och lite bestämt.

    SvaraRadera
  12. Nigge (Niklas for the UK readers)25 mars 2011 kl. 21:48

    Med lite god vilja kanske man kan kalla det ett coolt nick. I Sverige. I landet som kallas England och vid kontakter med dito land är det inte coolt. "Hi, I'm Nigge". Det funkar dåligt. Jag har förvisso inte varit så dumdristig att jag provat ännu, men engelsmän för spunk när de ser GBs glasslista och upptäcker att det finns en glass som heter Nogger (jmf negerboll-chokladbollsdebatten). Det är inget namn jag printar på matchtröjan om man säger så. Svenska Ipswichfans känner mig som internetapan Nigge och engelska dito som Niklas. So, be careful what you wish for! I övrigt tycker jag att Timão är brottarcoolt!

    SvaraRadera
  13. Ja, med det här att Internet är så internationellt så behöver man ju vara lite försiktig...man vill ju inte göra bort sig "på fôrat" eller steka sig socialt heller.
    På tal om chokladbollsdebatten så frågade ju en man mig häromdan om det går att säga Negerboll, varpå jag sa Nej. Då "skojade" han till det och bad om en Turkboll. Det tyckte jag inte heller var så roligt.
    Men vad som ÄR roligt är att du gillar Timão (för jag antar att brottarcoolt är nåt positivt?) Kruxet med det är dock att jag inte får till det i vissa apparater jag använder (läs skitmobilen) men då kanske man kan köra Timao bara? Eller Timaow? Eller Timaowh? Vad tror du Nigge Internetapan PopNiklas?

    SvaraRadera
  14. Popsnöret Nigge/Niklas25 mars 2011 kl. 22:26

    Tur att han inte frågade efter finska pinnar, det hade blivit jobbigt.

    Brottarcoolt är förstås positivt (även om det förmodligen är 20 år efter sin tid att använda liknande uttryck). I avsaknad av ~ får man skriva Timao, det går utmärkt i min bok.

    SvaraRadera
  15. Du är 20 år före, så är det faktiskt.
    Jag kör på Timão och Timao, för funkar det i din bok vill jag inte missa det. FÖ så längtar jag tills den kommer - hoppas jag kan få den signerad.

    SvaraRadera
  16. Det är då man önskar att din konstnärliga baristafrihet skulle låta dig säga "har tyvärr inga turkbollar, bara blekfeta gubbtjyvsbollar kvar tydligen". Vilket baristafriheten kanske iofs tillåter, men säkert inte arbetsgivaren?

    SvaraRadera
  17. Det är då man önskar att man vågade säga alla saker man tänker... och att man precis hade vunnit en massa pengar på nåt lotteri. Sen vore det skönt om Baristas var onåbara, vilket de inte är.

    SvaraRadera